App-rechten controleren

informatieEen smartphone bevat een schat aan persoonlijke informatie. Informatie waar bedrijven graag voor betalen om gericht te kunnen adverteren. Voor ontwikkelaars van (gratis) apps zijn deze gegevens een mogelijkheid om geld te verdienen. Een acceptabel model, zolang je weet wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt.

Google Play Store geeft bij installatie aan welke informatie gebruikt wordt door de app. Je kunt dan kiezen niet te installeren. Veel gebruikers installeren eerst, om later verder te kijken. Als de app eenmaal geinstalleerd is, is er geen mogelijkheid om een overzicht te zien van alle app-rechten. Bovendien is het moeilijk te beoordelen of die rechten echt nodig zijn.

Speciale apps kunnen hierbij helpen, zoals Clueful Privacy Advisor. Deze (gratis) app heeft een on-line database waarin wordt bijgehouden welke toegangsrechten applicaties hebben. Clueful geeft een overzicht, waardoor je af en toe nog eens door alle geinstalleerde apps kunt lopen en kunt heroverwegen of alle benodigde toegang voor de app nodig is, en of het je waard is die informatie prijs te geven. Clueful geeft je een eenvoudige optie om te de-installeren.

stappenplan  

 

stap1Installeer de Clueful Privacy Advisor app en open de app.

 

stap2De app berekent een Privacy Score en genereert een lijst met ‘risico apps’ voor je toestel.

 

 stap3Bekijk de apps met ‘High Risk’. Goede beoordeling is lastig. Vuistregel: Onbekende app met veel rechten is verdacht. Deïnstalleer ‘ hoge risico’ applicaties die (bijna) niet gebruikt worden.

 stap4Bekijk de apps met een ‘Moderate Risk’. Deze apps zijn waarschijnlijk in orde, maar zijn een snelle controle waard.