eBooks onder Android

informatieAndroid tablets zijn goed te gebruiken als “e-book reader”. E-books zijn digitale boeken (bestanden), die met e-reader app kunnen worden gelezen als een boek. 

Belangrijkste vraag is in welk formaat e-books je hebt of wilt gaan lezen. Veel gebruikte formaten zijn PDF, ePub en mobi. In de meeste gevallen zal Google Books (PDF en ePub) voldoen. Als Google Books niet voldoet raden we het veel uitgebreidere gratis Moon+ Reader aan. De versie zonder advertenties kost 4 Euro.

BOEKEN TIP: Er zijn veel klassiekers uit de literatuur (met verlopen auteursrechten) gratis te downloaden

Google Books: boeken opladen en kopen Je kunt de e-books die je bezit opladen in de cloud bij Google. Vanaf daar kun je de e-books van elk tablet lezen of  downloaden op je tablet.

UPLOADEN VAN JOUW E-BOOKS NAAR GOOGLE PLAY BOOKS

 stap1Ga naar http://play.google.com/books

 
stap2Klik op “BESTANDEN UPLOADEN”

 

stap3Upload je e-boeken (epub of pdf)

 

stap4

Bestanden worden klaargemaakt en binnen een paar minuten staan ze klaar voor al jouw Android toestellen.

 

stappenplan

 

stap1 Installeer en open de Google Play Books app       Na het openen van de app worden geüploade e-books weergegeven.

 

stap2Klik op het pijltje om alle ebooks alvast naar het toestel te downloaden en om deze offline te kunnen lezen (als je niet verbonden bent met het internet, bijv. tijdens vakanties). Elk boek wordt in ieder geval automatisch gedownload als je begint met lezen.

stap3Met een vinkje zijn alle ebooks gedownload. Druk op je gewenste boek.

 

stap4

Houd langer ingedrukt om een woord te highlighten, een notitie toe te voegen, te vertalen, op te zoeken binnen het boek of op google. Onderaan het scherm verschijnt automatisch een woordenboekdefinitie met evt. links naar Wikipedia.

stap5Maak een notitie, kies de highlight kleur en sla hem op. Deze notitie wordt opgeslagen en verschijnt op alle Android apparaten waarop je ingelogd bent met hetzelfde Google Account

stap6Tik 1 keer op de pagina om snel tussen de pagina’s te kunnen bladeren. Bovenin kun je het boek doorzoeken, hoofstukken kiezen (indien je bestand voorzien is van een hoofstukoverzicht) of leesinstellingen veranderen. Kies op het laatste.

stap7Hier kun  je de lettertype, lettertypegrootte, paginakleur, regelafstand en de schermhelderheid aanpassen

 

EBOOKS KOPEN

stap1Klik op dit icoontje om de zijbalk te tonen.

 

stap2Klik op winkelen.

 

stap3Kies je boek.

 

stap4

Je kunt je gewenste boek kopen of eerst inzien. Eenmaal een boek gekocht wordt het automatisch aan je bibliotheek toegevoegd en is te lezen op alle toestellen waarop je ingelogd bent met hetzelfde Google account.

TABLET OF E-READER?

Ben je een fervente lezer, dan is het misschien beter om een e-reader aan te schaffen. Het belangrijkste verschil is het scherm. Een e-reader heeft een zwart-wit scherm dat geen licht geeft. Het is daardoor beter in de zon te lezen en gebruikt minder energie, waardoor de e-reader maar eens in de paar weken hoeft te worden opgeladen. Omdat de e-reader minder functionaliteit heeft, zijn ze ook ongeveer de helft goedkoper dan een tablet