Mappen synchroniseren

informatieHet is handig om bepaalde bestanden “in de cloud” te hebben staan. Je kunt dan vanaf een willekeurige smartphone, tablet of PC bij de bestanden. Door de bestanden te synchroniseren met de opslag op het Android apparaat zijn de bestanden ook beschikbaar als er geen internet is. Als bestanden bewerkt worden, kunnen ze later automatisch gesynchroniseerd worden. Tenslotte heb je bij verlies van je Android apparaat een kopie van de bestanden.

Hoe kom je aan opslag “in de cloud”? Bij elk Google (Gmail) account zit een gratis GDrive van 15 GB. Meer dan genoeg voor documenten en duizenden foto’s. Er zijn vele andere cloud aanbieders, als je liever niet hebt dat Google alles van je weet.

Zorg dat de hoeveelheid te synchroniseren bestanden niet te groot is. Het kost zowel in de cloud als op je Android apparaat ruimte.

Een handige app is FolderSync. Deze app laat je bepalen welke mappen je waarheen (bijv. Dropbox, Google Drive) wilt synchroniseren, welke bestanden je wilt uitsluiten (bijv video) en wanneer je wilt synchroniseren (bijvoorbeeld dagelijks, alleen met WiFi). De proef-versie heeft beperkingen, de volledige versie kost 2 Euro.

Synchroniseren is niet hetzelfde als een backup maken. Bij een back up worden alle bestanden eenmalig weggeschreven naar een ander medium, zodat bij verlies van gegevens data kunnen worden teruggezet.

stappenplan

 

stap0Installeer en open FolderSync

 

stap1Ga naar Accounts en voeg een bestaand cloud account (bijv Dropbox, GDrive) als nieuw account toe.

 

stap2Druk op Account toevoegen en kies de gewenste cloud dienst.

 

stap3Geef een (lokale) naam voor de cloud dienst en klik op verifieren

 

stap4

Log in met uw inloggegevens.

 

stap5Klik op Mappenpaar toevoegen.

 

stap6Geef een lokale naam voor het Mappenpaar en selecteer het account waarmee gesynchroniseerd gaat worden (bijv Google Drive).  

stap7Kies de externe map waarin de bestanden op het Android apparaat moeten worden geplaatst.

stap8Kies de lokale map op uw Android apparaat waarin de te synchroniseren bestanden zich bevinden (je krijgt de mogelijkheid een nieuwe map aan te maken)  

stap9Kies de synchronisatiemethode: van Android naar externe opslag, omgekeerd, of tweewegs-synchronisatie. Bij “planning” kun je aangeven op welke tijdstippen folders automatisch gesynchroniseerd moeten worden. Indien je geavanceerde opties wil, vink ze bij Synchronisatieopties aan (bijv. bestanden verplaatsen ipv kopieren, of ook synchroniseren met 2G or 3G verbinding).

stap10Druk op Opslaan. Het mappenpaar is nu klaar om gesynchroniseerd te worden.

stapeindeKlik op Sync om handmatig te synchroniseren.