Netwerkbereik verbeteren

Android apparaten zijn verbonden via het internet via WiFi (thuisnetwerk) or via de 3G of 4G (mobiele netwerk). Wat te doen als het signaal slecht is?

Wi-Fi (thuis): Is de ontvangst slecht, kijk dan eerst of er weinig streepjes op het Wi-Fi symbool staan. Als het signaal zwak is, staan er waarschijnlijk metalen voorwerpen tussen het WiFi toegangspunt (Access Point) (meestal in de meterkast) en het Android apparaat: zoals betonnen muren en vloeren (met betonijzer) of een CV radiator. Ook het menselijk lichaam houdt veel radiogolven tegen; jezelf omdraaien kan al helpen.  

Een Wi-Fi repeater verlengt de afstand van draadloos internet.

 

Als het niet mogelijk is om voorwerpen te verwijderen, of als de afstand tot het WiFi toegangspunt meer dan 30 meter is, zijn er twee mogelijkheden.

Een WiFi repeater (vanaf circa 25 Euro, zie hier) herhaalt het signaal. De snelheid gaat hierdoor met de helft achteruit. De repeater moet zo worden opgesteld dat hij om de hindernis heen “kijkt”. Dat is niet altijd mogelijk.

 

Internet kan via de “powerline” -het electriciteitsnet- worden doorgegeven met twee of meer powerline-adapers.

Met een “powerline” oplossing wordt het internetsignaal via het elektriciteitsnetwerk (het “stopcontact”) naar bijvoorbeeld zolder gebracht, waar een adapter in de wandcontactdoos voor het internetsignaal zorgt. Een dergelijke oplossing kost ongeveer 60 Euro. Voor een goede werking moeten beide adapters op dezelfde groep (“zekering”) zitten.

Slechte 3G en 4G ontvangst. Mogelijke opties: overschakelen op WiFi binnenshuis, naar buiten gaan (waar het signaal sterker is), de andere service provider nemen, die beter bereik heeft (vraag de buren naar hun ervaringen).

Storing door buren. Nu vrijwel iedereen thuis Wi-Fi heeft, is er meer kans op storing. Een Wi-Fi zender luistert of er iemand “praat” en gaat zelf pas ” praten” als anderen stil zijn. Maar met veel zenders is er weinig stilte. Eerste stap is om te kijken hoeveel Wi-Fi toegangspunten er actief zijn. Installeer daarvoor Wifi Analyser.

Als er veel zenders zijn kan gekeken worden of er een rustig kanaal is en het eigen WiFi toegangspunt hierop in te stellen.

Hoewel er 13 kanalen zijn, kunnen in de praktijk alleen 1, 6 en 11 worden gebruikt. De andere kanalen overlappen en storen daardoor. Als er buren zijn die niet op kanaal 1, 6 of 11 zitten (en daarmee onbewust twee kanalen tegelijk gebruiken), of bewust twee kanalen (bijv 6 en 11) gebruiken voor hogere snelheid te halen, dan zou je de buren kunnen vragen de instellingen van het Wi-Fi toegangspunt aan te passen.  

De oude zendfrequentie van 2,4 GHz is uitgebreid met een nieuwe W-Fi frequentie op 5 GHz. Deze frequentie wordt weinig gebruikt en er zal weinig storing zijn. Veel bestaande laptops, tablets, smartphones en Wi-Fi toegangspunten ondersteunen deze nieuwe frequentie nog niet. Houd hier rekening mee bij overstappen. Een 5 GHz Wi-Fi zender heeft iets minder bereik als een 2,4 GHz Wi-Fi zender. Lukt vanaf zolder het niet een verbinding te maken met een 2,4 GHz Wi-Fi toegangspunt, dan zal het met een 5 GHz Wi-Fi toegangspunt waarschijnlijk ook niet lukken.