Opslagruimte checken

informatieEen Android apparaat heeft een intern geheugen en (meestal) een (micro)SD kaart als extern geheugen. In dit geheugen worden onder andere apps, aantekeningen, foto’s en muziek opgeslagen. Als het geheugen vol zit volgt een foutmelding.

Om efficiënt op te ruimen is het belangrijk te weten wat de meeste ruimte in beslag neemt. De standaard manier om de gebruikte opslagruimte te analyseren is in de systeeminstelling ‘ Opslagruimte’ te kiezen. Deze tool is zeer eenvoudig (eerste twee menu-afbeeldingen).

Als deze tool niet voldoende is dan raden wij de (gratis) app ‘Disk Usage & Storage Analyser’ aan. Deze laat in een plaatje in een oogopslag zien hoeveel ruimte per map gebruikt wordt.

stappenplan

 

stap1Installeer ‘Disk Usage & Storage Analyser‘ en open de app

stap2De app scant alle opslagruimte; dit kan even duren

 

stap3In deze app kun je het volgende doen: 

 

  • Tab File Categories : de gebruikte opslagruimte per type bestand (foto, film, document, muziek)
  • Tab My Storages : De indeling van systeemschijf, interne opslag en externe opslag (micro-SD kaart)
  • Tab Drive Usage : Is een navigeerbaar overzicht van de opslagruimte. Druk op een segment om het opslagverbruik in dat segment in meer detail te bekijken.
  • Tab Directory Files: een navigeerbare lijst met mappen en bestanden in aflopende opslaggrootte.

TIP

Er ontstaat vaak verwarring over de naamgeving van de interne geheugenopslag en de micro-SD-geheugenkaart. Android gebruikt voor beiden de term ‘SDcard’ in een van de volgende combinaties. 

interne opslag: sdcard, sdcard0. (micro)sd: extsd, sdcard1. USB-geheugenstick via USB OTG kabeltje: USBOTG.